A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek a szervezet mindennapi működését támogatják. Mindegyiknek megvan a maga fontos szerepe, ezért nem nélkülözhetjük egyik fajtáját sem. A vitaminban hiányos táplálkozás esetén vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel. Bizonyos vitaminokat pedig vitaminkészítmények formájában túl lehet adagolni, ezt nevezzük hipervitaminózisnak. Mivel testünk nem tudja ezeket az anyagokat előállítani, ezért a táplálékkal kell bejuttatnunk szervezetünkbe.
A megfelelő vitaminbevitel
Az őszi-téli időszakban sokkal kevesebb friss termést tudunk elfogyasztani, ezért a nyári időszak táplálkozása kiemelkedően fontos. Ha nyáron rendszeresen ettünk a friss zöldségekből, gyümölcsökből, nagy valószínűséggel szépen feltöltöttük vitaminkészleteinket. Hogy ez a hosszú, hideg hónapok alatt se merüljön ki, nézzük végig, hogy az egyes vitaminok beviteléhez, milyen alapanyagokat érdemes fogyasztanunk.
A-vitamin
Legjobb forrásai: a tejtermékek, tojás, belsőségek, tengeri halak; előanyagokban pedig a zöld, sárga, piros színű zöldségek és gyümölcsök dúskálnak. Télen választhatjuk a sárgarépát, sütőtököt, csipkebogyót, fagyasztott parajt vagy az aszalt paradicsomot.
B1- és B2-vitamin
Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, belsőségek, élesztő és a hüvelyesek.
B3-vitamin vagy niacin
Legjobb forrásai: belsőségek, teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségfélék.
B5-vitamin vagy pantoténsav
Legjobb forrásai: teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, karfiol,káposzta, belsőségek és a húsok.
B6-vitamin
Legjobb forrásai: belsőségek, húsok, tejtermékek, hüvelyesek és az élesztő.
B9-vitamin vagy folsav
Legjobb forrásai: cékla, zöldleveles zöldségek, máj és élesztő.
B12-vitamin
Legjobb forrásai: belsőségek, hal, tojás, tejtermékek.
C-vitamin
Legjobb forrásai: szinte az összes friss zöldség és gyümölcs tartalmazza. Télen leginkább megtalálható a savanyú káposztában és a citrusfélékben.
D-vitamin
Legjobb forrásai: halmájolajok, tejtermékek, belsőségek és búzacsíra.
E-vitamin
Legjobb forrásai: növényi olajok, olajos magvak, homoktövis és a gabonacsírák.
H-vitamin(a B-vitamincsoport tagja)
Legjobb forrásai: belsőségek, tojássárgája és élesztő.
K-vitaminok
Legjobb forrásai: brokkoli, paraj, káposzta, tejtermékek és a máj.