A hideg idő beköszöntével nem csupán a kalóriadús ételekre vágyunk, de a forró italokra is. A tea bármikor jó választás lehet, ha egy kis felmelegedésre vágyunk, de érdemes körbenézni egy kicsit a meleg italok tája házán, akad még bőven jelentkező. Reggelre, estére és napközben az alábbiakat ajánlja a Házipatika.com.
Reggel: Narancsos házi csokoládé
Hozzávalók:
3 dl tej, 1-2 evőkanál nyírfacukor, 5 dkg étcsokoládé, fél narancs reszelt héja.
A tejet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az étcsokoládét. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a csokoládé teljesen fel nem oldódik, ekkor belereszeljük a narancs héját. Bögrékbe öntjük és forrón tálaljuk.
Napközben: Gyömbéres-mézes tea
Hozzávalók 1 literhez:
1 l víz, 6 cm-es friss gyömbér, meghámozva és karikákra vágva, 2 biocitrom, karikákra vágva, 3-4 evőkanál méz.
A gyömbért és a citromot beletesszük egy kancsóba, majd felöntjük a forró vízzel. 10 percig hagyjuk állni, majd elkeverjük benne a mézet, és melegen elfogyasztjuk.
Este: Fűszeres vörösbor
Hozzávalók kb. 1 literhez:
5 evőkanál nyírfacukor, 10 szem kardamommag, 10 szem szegfűszeg, 2 kis rúd fahéjegy, darabka gyömbér, egészben, 7 dl vörösbor, 1 dl ribiszkeszörp.
3 deci vízben a nyírfacukrot a fűszerekkel lassú tűzön, fedő alatt, kb. 30 percig főzzük, majd lehűtjük, és leszűrjük. Azután a vörösbort és a szörpöt beleöntjük, majd éppen csak forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel. Poharakba merve forrón kínáljuk.