Élet-Stílus

Nőtt a HIV-fertőzöttek száma Európában

aids(960x640)(1).jpg (aids)
aids(960x640)(1).jpg (aids)

Magyarországon 2012-ben 219 új fertőzöttet regisztráltak. Az AIDS-megbetegedések száma 48-cal emelkedett.

Hozzávetőleg 131 ezer új HIV-fertőzöttet regisztráltak 2012-ben Európában és a környező országokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Központ (ECDC) által frissen közzétett jelentés szerint, ami nyolcszázalékos növekedést jelent a tavalyelőtti adatokhoz képest.

Nyugaton csökkent, keleten emelkedett az AIDS-megbetegedések száma

Az újonnan regisztrált esetek nagy részét – csaknem 102 ezret – Kelet-Európában és Közép-Ázsiában jegyezték fel, ebből 76 ezret Oroszországban. Az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EEA) területén több mint 29 ezer új fertőzést jelentettek.

Az AIDS-es esetek nagy és növekvő száma Keleten arra utal, hogy későn állítják fel a HIV-diagnózist, kevesen jutnak kezeléshez és azok sem időben – írta közös jelentésében a két szervezet. Magyarországon 2012-ben 219 új fertőzöttet regisztráltak – negyvenhéttel többet, mint egy évvel korábban. Az AIDS-megbetegedések száma negyvennyolccal nőtt.

Míg Nyugat-Európában folyamatosan csökken az AIDS-megbetegedések száma – 2006 és 2012 között 48 százalékkal -, addig a WHO európai régiójának keleti részén, beleértve sok volt szovjet tagköztársaságot Ázsia területén, az újonnan diagnosztizált AIDS-es betegek száma 113 százalékkal emelkedett. Szakértők szerint elsősorban a nagy kockázatú csoportok körében hiányzó megelőző intézkedések miatt. Ilyen lenne többek közt a tiszta tűk biztosítása a kábítószer-élvezőknek, az ingyenóvszer és a HIV-teszthez való könnyű hozzáférés a szexmunkásoknak és a meleg férfiaknak, valamint a korai antiretrovirális gyógyszeres kezelés elkezdése. Bár e téren 2011-hez képest sokat javult a helyzet, csak minden harmadik HIV-fertőzött jut hozzá a gyógyszeres ellátáshoz.

Nem vagyunk túl a HIV-járványon

“Adataink azt mutatják, hogy a HIV-pozitív emberek 49 százalékánál későn veszik észre a betegséget az EU/EEA térségben. Nekik azonnal antiretrovirális kezelésre van szükségük, mert immunrendszerük már gyengülni kezdett” – mutatott rá Marc Sprenger, az ECDC igazgatója.

A HIV egyre inkább a társadalom margóján élő csoportokra – szexmunkásokra, kábítószer-használókra és a meleg férfiakra – koncentrálódik – mutatott rá nemrég Michel Kazatchkine, az ENSZ kelet-európai HIV/AIDS különmegbízottja.

A WHO európai főigazgatója azt mondta: a HIV-fertőzöttek korai gyógyszeres ellátása hosszabb és egészségesebb életet biztosítana a betegek számára és csökkentené annak kockázatát, hogy továbbadják a vírust.

“Bár nem vagyunk túl a HIV-járványon Európában, a betegség feltartóztatásáról és terjedésének visszafordításáról szóló céljaink még mindig sok országban megvalósíthatók 2015-ig” – tette hozzá Jakab Zsuzsanna.

A betegség felismerése óta összesen mintegy 75 millióan fertőződtek meg a szerzett immunhiányos betegség vírusával, 2012-ben pedig körülbelül 35,3 millió HIV-fertőzött élt a világon, javarészük – 25 millió – Fekete-Afrikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik