A rengeteg zöldség, gyümölcs és hal csökkenti a leggyakoribb krónikus betegségek és fizikai problémák kockázatát. Az ilyen táplálkozás számszerűleg kétötödével növeli az egészség megőrzésének esélyét 70 éves korra.
kép: Northfoto
“Kimutattuk, hogy a minőségi étrend a középkorúaknál erősen összefügg a jó egészségi állapot és közérzet esélyével, valamint az egészséges, hosszú élettel” – mondta Cecilia Samieri, a Harvard Egyetem és a Bostoni Női Kórház munkatársa. “A fizikai, kognitív és mentális épség megőrzése jelentősebb motiváló erőt jelenthet az étrend megváltoztatására, mint a hosszú élet vagy egy-egy krónikus betegség elkerülésének ígérete.”
Az adatok alapján az “egészségesen öregedők” aránya sokkal magasabb volt a mediterrán diétát folytatók körében, ám a teljes mintában mindössze 11 százalékos volt a hányaduk.
- A kérdésről bővebben a HáziPatika.com oldalon olvashat