Sírunk, ha fáj. Ha nagyon nevetünk. Ha meghatódunk. Ha valakit elvesztettünk. Sírunk kétségbeesésünkben, és a megkönnyebbüléstől, sőt olykor még a hagymaaprítás miatt is. Azt gondolhatnánk, hogy a könny, az könny. Hogy mindegy mi miatt kezdünk pityeregni, az eredmény ugyanaz a biológiai folyamat, és ugyanaz a könnycsepp. Pedig nem…
Egy ötletes és tehetséges fotográfus, Rose-Lynn Fisher kitartó munkájának és egy mikroszkópnak köszönhetően most bebizonyítja a könnyeink annyifélék, ahány okból sírjuk őket. Erről szól a Topography of Tears (A könnyek topográfiája) című képsorozat, melyben közelről szemügyre vehetjük, hogy néznek ki az öröm, a bánat, a gyász, vagy épp a hagymaaprítás könnyei.
Egyébként a jelenségre van tudományos magyarázat is. Mégpedig a Smithsonian kutatói szerint az, hogy a könnyek – ha más-más okból keletkeznek – más-más molekulákat tartalmaznak. Nézzék meg közelről őket önök is:
A nevetés könnyei
Képek forrása: Rose-Lynn Fisher
A gyász könnyei
A könnyek, amik hagymaaprításkor keletkeznek