Élet-Stílus

Íme, a lány, akinek naponta törlődnek az emlékei

A világon mindössze 250-en élnek hasonló betegséggel.

Emlékeznek még a Memento című filmre? Amiben a főhős – miközben a felesége gyilkosa utáni nyomoz – saját testére jegyzetel és fényképeket készít, hogy emlékezzen, mert minden nap végén törlődnek az emlékei? Vagy esetleg az 50 első randi című romantikus alkotásra, amiben a Drew Barrymoore által életre keltett karakter egy napot él át újra meg újra hasonló okból?

Nos, bármilyen hihetetlen, ehhez hasonló eset az életben is előfordul, még ha nem is sokszor. A húszéves Jess Lydon egyike annak a 250 embernek, akiknek egy veleszületett ritka betegség, az úgynevezett Susac-szindróma miatt nincsenek hosszú távú emlékeik, vagyis semmire nem emlékeznek abból, ami korábban történt velük. Így Jessnek például fogalma sincs arról, hogy mit vacsorázott egy nappal korábban, arról, mit csinált karácsonykor vagy épp arról, mikor van a születésnapja.

Jesst saját bevallása szerint szörnyen idegesíti állapota, amire eddig az orvosok se magyarázatot, se gyógymódot nem találtak még. „A betegség legrosszabb része, hogy Jessnek fogalma sincs például arról, hogy már 2 éve szakított barátjával. Minden reggel azzal a tudattal kel, hogy még együtt vannak, nekünk kell elmondani, hogy már rég szakítottak. Ő pedig minden egyes nap átéli a szakítás fájdalmát, amitől megszakad a szívem” – mesélte a lány édesanyja.


Kép forrása: Hanna McKay

Mivel a betegség pontos oka a mai napig sem ismert, az orvosok sem tudják, hogy mi vár még Jessre. A szakemberek egy része úgy véli, a betegség néhány év múlva akár teljesen meg is szűnhet, de olyan is van, aki szerint a lány állapota súlyosbodni fog és elveszíti a látását és a hallását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik