Megdöbbentő dokumentumfilmet talált az észak-német televízió műsorában a Női.test.kultúra blog. A 45 perces film azokat a leggyakoribb élelmiszer-ipari fogásokat mutatja be, melyek egytől egyig a fogyasztók megtévesztésével, félrevezetésével trükköznek. A film a blog szerint nemcsak szemléletes, de lévén, hogy teszteket mutatnak be, szakembereket szólaltatnak meg, emellett meglehetősen hitelesnek tűnik.
A blog a kisfilmre alapozva először a “ragasztott sonkák” sötét titkáról rántja le a leplet:
„Most olyan sonkákról lesz szó, amelyek előre csomagolva, vékonyra szeletelve kaphatóak a diszkontáruházakban, szuper- és hipermarketekben. Az áruk viszonylag kedvező. De ha jobban szemügyre vesszük ezeket a szeleteket, szokatlan jelenségeket lehet felfedezni: a hús rostjai össze-vissza futnak, a színe is furcsán váltakozó, és olykor szemmel láthatóan szabályos tagolódás is látható.
A filmesek laboratóriumban is megvizsgálták a mintákat. Az eredmény megdöbbentő: a minták többségében legalább 3 különböző sertés DNS-ét fedezték fel egyetlen szeleten belül. Ami azt jelenti, hogy a vizsgált gyártók (Die Thüringer, Mühlenhof) a fogyasztókat megtévesztve nem igazi sonkát árulnak, hanem több sertés húsát összekeverve olyan állagot, formát imitálnak, mintha az egyetlen egy sertés sonkájából lett volna levágva. A gyártók a megkeresésre azt mondták, hogy nyomás alatt, préselve készülnek ezek a sonkák. Korábban, 2010-ig legális volt az az enzim (thrombin) használata is, amivel az apró húsdarabokat, nyesedéket össze lehet ragasztani.”
Kíváncsi a többi trükkre is? Olvassa el a folytatást a Női test kultúra blogon.