Élet-Stílus

Fényhozó

Ti tartotok Halloweent? Ezt a szokást többnyire amerikai forrásokból ismerjük és Magyarországon maximum a fiatal felnőttek szórakozás-kultúrájában vert gyökeret, mindazonáltal remek alkalmat nyújt a játékos kedvű gyermekeknek és felnőtteknek egy második farsang vagy busójárás megrendezésére.

Kapcsolódó cikkek

A közhiedelemmel ellentétben a Halloween nem a Mindenszentek angolszász megfelelője – egészen pontosan annak előestéjét jelöli. Ez (október 31.) tulajdonképpen a Mindenszentek (november 1.) és a Halottak Napja (november 2.) köré épült háromnapos ünnepkör nyitánya. Egyes források szerint a Halloweent egy kelta szokásra, a Samhainra építették, hogy megkönnyítsék a népcsoport megtérítését, azonban más kutatók azt állítják, hogy már az imént említett gyakorlatot megelőzően is szerepelt a liturgikus év eseményei között.

A Halloween jelmezek eredeti céljuk (a gonosz szellemek elűzése) szerint ijesztőek voltak, de mára némiképp farsangossá hígultak – szinte bárminek be lehet öltözni ezen az estén. Ez például gyermekek esetén nem is olyan nagy baj, sőt szélesre nyitja a kaput a különböző mókás és cuki öltözékek kiötlése előtt. Most már például azt is tudjuk, hogyan változtathatjuk totyogó babánkat cukiságos pálcikaemberré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik