Élet-Stílus

Riasztó a rák halálozási aránya Magyarországon

Korhaz(960x640)(7).jpg (kórház)
Korhaz(960x640)(7).jpg (kórház)

Nálunk a legrosszabb az arány az OECD 34 tagállama közül.

Az Európai Bizottság támogatásával készült és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi kutatásain alapuló jelentés szerint Magyarországon százezer lakosra vetítve évente 165,2 nő és 316,1 férfi hal meg rák következtében. A betegség Mexikóban, Finnországban, Japánban és Svájcban szedi a legkevesebb áldozatot. Mexikóban évente 84,9 nő és 100,6 férfi hal meg százezer lakosra vetítve.

Bár a rákos betegek túlélési esélye az elmúlt húsz évben a legtöbb OECD-országban javult, mégis évente 7,6 millióan halnak meg a betegség következtében, a demográfiai fejlődés miatt pedig ez a szám egyre növekszik. Az előrejelzések szerint 2030-ban már évente több mint 13 millió halálos áldozatot szedhet a rák.

“A tagállamok nem kezelik olyan jól a rák problémáját, mint ahogy kellene. Az ápolás színvonalának javításával, a várakozási idő lerövidítésével és hatékonyabb forrásmenedzsmenttel az OECD országaiban a halálesetek egyharmadát meg lehetne akadályozni” – olvasható a tanulmányt bemutató sajtóközleményben.

“A rák nagy kihívás marad. Az OECD tagországaiban évente több mint ötmillió új beteget regisztrálnak, ez százezer lakosra átlagosan 261 esetet jelent. A rák a halálesetek egyharmadáért felelős – állapítja meg az OECD.

A jelentés szerint nagy szükség van a rák kezeléséhez szükséges megfelelő eszközök biztosítására. Országonként eltérő az az összeg, amelyet átlagosan egy-egy beteg gyógyítására fordítanak: az Egyesült Államokban évente 400 dollárt (85 ezer forintot), Törökországban pedig mindössze 32 dollárt (6800 forintot).

Későn kezdik el a kezelést?

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.júniusban felmérése szerint annak ellenére, hogy a rosszindulatú daganat felfedezése után fontos minél hamarabb megkezdeni a szükséges kezelést, a válaszadók csaknem fele (49 százalék) szerint ehhez Magyarországon több mint két hónapra van szükség. A kutatást azért végezték, mert egy hasonló daganatos kockázati értékkel rendelkező EU-országhoz képest Magyarországon tízszeres a rákos betegségek következtében elhunytak aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik