Élet-Stílus

A legalja jut a magyar prostiknak Hollandiában

A szegényebbek és a perverzek keresik fel őket a leggyakrabban.

A Magyar Narancs cikkírója fél éven át volt önkéntes az egyik piros lámpás negyedben dolgozó nonprofit szervezetnél, így folyamatos kapcsolatban volt a negyedben dolgozó prostituáltakkal. Tapasztalatai szerint a magyar lányok a ranglétra alján helyezkednek el.

Megvadultak a piros lámpás negyed lányai

Elvileg jobb dolguk van a magyar prostituáltaknak Hollandiában, mint itthon. Egyrészt, mert nem kerülhetnek foglalkozásuk miatt börtönbe, és nagyobb biztonságban dolgozhatnának. Ráadásul kiterjedt szociális, egészségügyi és pszichológiai segítség áll a rendelkezésükre.

A cikkből kiderül, hogy a magyar nők többsége az amszterdami piros lámpás negyed egyik legkiesőbb utcájában dolgozik. A többi prostituált nem kedveli őket, hiszen rontják a piacot: akinek kevés pénze van, óvszer nélkül szeretne szolgáltatáshoz jutni vagy különböző perverzióit szeretné kiélni, őket keresi fel. Ők az egyik legkiszolgáltatottabb csoport a piros lámpás negyedben. Sok dologgal nincsenek tisztában, amik javíthatnának a helyzetükön: például nehezen kommunikálnak a szociális munkásokkal, rendőrökkel, nem ismerik a várost, nincsenek tisztában a saját munkafeltételeikkel.

A holland legalizáció pozitívumaiból sokkal kevesebbet éreznek, mint más országbeli társaik. Ők vannak a legnagyobb kontroll alatt. Hiába van ott az ablakban a pánikgomb, amit ha megnyomnak, jelez a rendőrségnek – nem használják – emeli ki a cikk. Hozzátéve, hogy a lányok azért is hagyják az ellenük elkövetett erőszakot, mert vannak férfiak, akik kifejezetten ezért járnak hozzájuk. Van egy csak Nyíregyháza utcaként emlegetett rész a negyedben, ahol lehet hallani, ahogy a prostituáltak egymásnak mesélnek az aznapi erőszakos élményeikről, mintha csak az időjárást tárgyalnák meg.

Nő az áldozatok száma

A Hollandiában dolgozó prostituáltak hetven százaléka külföldi: elsősorban Magyarországról, Romániából, Bulgáriából és Dél-Amerikából érkeznek. Az országban 2004 és 2011 között az emberkereskedelem regisztrált áldozatainak száma háromszorosára növekedett. Míg 2004-ben 405 volt, 2011-re 1222-re emelkedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik