Élet-Stílus

Mit akar pontosan a macska?

Egy 140 millió forintos tanulmány segíthet kideríteni.

Brit tudósok, és az ő csodálatos felfedezéseik nem léteznének, az őket eltartó lelkes britek nélkül. Egy jótékonysági szervezet rengeteg pénzt ad egy csapat brit tudósnak, hogy a macskamimikát tanulmányozzák belőle.

„Tartozunk annyival a macskáinknak, hogy megpróbáljunk a lehető legtöbbet elérni” – nyilatkozta a The Independent című lapnak a Feline Friends (Macskabarátok) sunderlandi segélyegyesületének szóvivője.

A civil szervezet négyszázezer fontot (közel 140 millió forint) adott a Lincolni Egyetemnek, hogy tudósok a macskafélék különböző arckifejezéseit kutassák. Daniel Mills professzor, az egyetem Viselkedéstudományi Intézetének vezetője azt mondta, a macskák független lények, evolúciójuk során azonban nem fejlődött kifinomult arcjátékuk, így sokszor nehéz ránézésre megállapítani, hogy betegek vagy fájdalmaik vannak.

A vizsgálat során számítógéppel térképezik majd fel, hogy egy-egy inger hatására milyen arckifejezést ölt egy macska, így ha minden jó megy, a kutatás végeztével minden macskatulajdonos megtudhatja, hogy kedvence miért vág éppen olyan pofát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik