Számos kutatás bizonyította már, hogy az omega-zsírsavak csökkenthetik a trigliceridszintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is – írja a Házipatika.com.
Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért. Megéri hát figyelni a fokozott bevitelre, főzésre fel! Szuper omega-zsírsavakban gazdag receptek következnek.
Paradicsomos-olívás halfilé
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 (egyenként 20 dkg-os) halfilé (pl. lazac, tonhal, tőkehal)
- só
- frissen őrölt bors
- 3 evőkanál szűz olívaolaj
- 2 nagy, érett paradicsom, vékony karikákra szeletelve
- 6 dkg magozott, zöld olívabogyó, finomra aprítva
- 2 nagy gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kis csokor friss bazsalikom, levelei apróra tépkedve
- 3 dkg pirított mandulaforgács
A halat sóval és borssal bedörzsöljük, majd 1 evőkanál olívaolajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. A paradicsomszeletekkel beborítjuk, az olívabogyóval és a fokhagymával megszórjuk, majd a maradék olajjal meglocsoljuk, végül a bort aláöntjük. A tálat 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőbe toljuk, és 22-25 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a friss bazsalikommal és a pirított mandulával megszórjuk. Párolt kuszkuszt vagy bulgurt kínálhatunk mellé köretként.
Karcsúsító antioxidáns müzli
Hozzávalók 4 személyre:
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 15 dkg aszalt gránátalma
- 6 dkg barackmag
- 2 dkg szezámmag
- 2 dkg lenmag
- 4 dkg tökmag
- 3 dkg szelénes kalciton (szezámpehely, zabkorpa, szelén)
- 8 dkg zabpehely
- 6 dkg szárított napraforgócsíra
- 6 dkg szárított napraforgócsíra
- 5 dl mandulatej
Az aszalt gyümölcsöket a magokkal, a pelyhekkel és a csírával összekeverjük. Gabona- vagy rostos italt kínálunk mellé.
Diós rizssaláta
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg főtt barna rizs (szárazon mérve kb. 12 dkg)
- 1 fejes saláta, tetszés szerint darabolva
- 1 csomó újhagyma, zölddel együtt karikákra vágva
- 1 kis (35-40 dkg) zsenge brokkoli, apróra vágva
- 1 evőkanál lenmagolaj
- 1 citrom leve
- 1 csipet só
- 10 dkg dió, durvára vágva
A főtt rizst a salátával, az újhagymával és a brokkolival összeforgatjuk. A lenmagolajat a citromlével összekeverjük, megsózzuk, majd a salátára csorgatjuk, és lazán összerázzuk. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Végül a dióval megszórva tálaljuk.