Élet-Stílus

Három étel, ami gazdag omega-zsírsavakban

Az esszenciális zsírsavak szervezetünk számos funkciójában szerepet játszanak. Hogy Ön is minél többet vihessen be belőlük, a halas fogástól a desszertig valamelyik biztosan elnyeri tetszését!

Számos kutatás bizonyította már, hogy az omega-zsírsavak csökkenthetik a trigliceridszintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is – írja a Házipatika.com.

Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért. Megéri hát figyelni a fokozott bevitelre, főzésre fel! Szuper omega-zsírsavakban gazdag receptek következnek.

Paradicsomos-olívás halfilé

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 (egyenként 20 dkg-os) halfilé (pl. lazac, tonhal, tőkehal)
  • frissen őrölt bors
  • 3 evőkanál szűz olívaolaj
  • 2 nagy, érett paradicsom, vékony karikákra szeletelve
  • 6 dkg magozott, zöld olívabogyó, finomra aprítva
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kis csokor friss bazsalikom, levelei apróra tépkedve
  • 3 dkg pirított mandulaforgács

A halat sóval és borssal bedörzsöljük, majd 1 evőkanál olívaolajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. A paradicsomszeletekkel beborítjuk, az olívabogyóval és a fokhagymával megszórjuk, majd a maradék olajjal meglocsoljuk, végül a bort aláöntjük. A tálat 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőbe toljuk, és 22-25 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a friss bazsalikommal és a pirított mandulával megszórjuk. Párolt kuszkuszt vagy bulgurt kínálhatunk mellé köretként.

Karcsúsító antioxidáns müzli

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 15 dkg aszalt gránátalma
  • 6 dkg barackmag
  • 2 dkg szezámmag
  • 2 dkg lenmag
  • 4 dkg tökmag
  • 3 dkg szelénes kalciton (szezámpehely, zabkorpa, szelén)
  • 8 dkg zabpehely
  • 6 dkg szárított napraforgócsíra
  • 6 dkg szárított napraforgócsíra
  • 5 dl mandulatej

Az aszalt gyümölcsöket a magokkal, a pelyhekkel és a csírával összekeverjük. Gabona- vagy rostos italt kínálunk mellé.

Diós rizssaláta

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg főtt barna rizs (szárazon mérve kb. 12 dkg)
  • 1 fejes saláta, tetszés szerint darabolva
  • 1 csomó újhagyma, zölddel együtt karikákra vágva
  • 1 kis (35-40 dkg) zsenge brokkoli, apróra vágva
  • 1 evőkanál lenmagolaj
  • 1 citrom leve
  • 1 csipet só
  • 10 dkg dió, durvára vágva

A főtt rizst a salátával, az újhagymával és a brokkolival összeforgatjuk. A lenmagolajat a citromlével összekeverjük, megsózzuk, majd a salátára csorgatjuk, és lazán összerázzuk. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Végül a dióval megszórva tálaljuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik