Élet-Stílus

Életmentő bébi

operáció (operáció, műtét)
operáció (operáció, műtét)

Egy alig öthetes bébi veséinek köszönhetően élhet a fiatal lány.

Ha egy picit (na jó, talán sokkal) előrébb tartana már a biotechnológia, és nem csak hamburgerhúst, hanem működő szerveket is képesek lennénk már lombikban növeszteni, ez hír nem született volna meg. Egy 22 éves nő ugyan így megmenekül, de egy tragikusan elhunyt baba ismeretlenségbe burkolózó szüleinek talán még nehezebb lenne az egyébként is feldolgozhatatlan.

„Szavakkal nem lehet kifejezni mennyire hálás vagyok, hogy mit érzek valójában a baba szülei iránt. Úgy tűnt vége az életemnek, de most élhetek tovább” – idézi a The Independent című brit lap a 22 éves Samira Kausert, akinek életét egy mindössze öthetes baba mentette meg. A pici hirtelen, egy fertőzést követő szívműködészavarban halt meg. Szülei úgy, döntöttek, hogy gyermekük rövid élete se legyen hiábavaló, ha lehet, felajánlják a baba szerveit transzplantációra. Amikor a bébi elhunyt, Samira haldoklott, mert leállt a veséje. Hét órája volt arra, hogy új szervet kapjon, mielőtt meghal.

„Sokkal nagyobb veszteség érte őket annál, amit képes lennék felfogni, de az talán nyújthat nekik némi vigaszt, hogy valaki, valamilyen módon mégis folytatja a gyermekük életét. A legnagyobb ajándékot kaptam tőlük, az élet ajándékát” – mondta Samira, amikor kiderült, hogy az operáció teljes sikerrel zárult.

A gyermekek szervei tejesen alkalmasak a transzplantációra, hiszen a legtöbb (például a tüdő, a vesék, a máj) már az anyaméhben, a harminchetedik héten teljesen kifejlettek. Ha átültetik őket a befogadó szervezetben továbbnőnek.

Az operációt végző Niaz Ahmad, a leedsi St. James Egyetemi Kórház orvosa elmondta, hogy egy íratlan etikai szabály szerint a két hónapnál fiatalabb gyermekek szüleinek általában nem vetik fel a szervadományozás lehetőségét, ám mivel mindennap három olyan ember hal meg, aki a szervre várók listáján szerepel, nem mindig tartják be ezt a szabályt.

Samira Kauser esetét a műtét utáni hat hónapig tartó kontroll után hozták nyilvánosságra, hogy a teljes sikerről meggyőzzék azokat, akik szerint a babák szervei túl kicsik a transzplantációhoz. A transzplantált vese mindössze 4 centiméteres volt a baba halálakor, de már hét centisre nőtt Samira testében és az óvatos becslések szerint, a felnőtt méret legalább 75 százalékát is eléri majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik