Élet-Stílus

Mancsvár

Van az felfokozott érzelmi állapot, amin csak az segít, ha valaki fogja a kezed.

Például Milne Micimackója is ezzel indul (hiszen a bemutatkozás, pláne a közönségnek, mindig stresszes): „Köszöntünk, kéz a kézben (részemről mondjunk mancsot), hogy teljesítsük részben kérésed és parancsod, mely minket felidézett, mint mackóvágy a mézet.”

Nem csoda tehát, hogy a Beatles egyik legtöbb példányban elkelt kislemeze az „I Want to Hold Your Hand” (kb.: Fogni akarom a kezed!) volt – összesen 12 millió darab fogyott a korongból világszerte. A dalt egyébként épp 50 éve vették fel, 1963. októberében – egészen pontosan 17-én. A nóta ‟fogantatása” McCartney akkori barátnőjének a házában történt, a pincében található szűk zeneszobában. Az alkotó olyamat során valószínűleg Paul és John keze is összeért időnként, ugyanis egyszerre pötyögtek hangokat egyazon zongorán.

A dalnak két hétbe telt letaszítani a brit slágerlista trónjáról az aktuális első helyezettet – ám ezt a szerzők valószínűleg nem nagyon vették zokon, hiszen a trónfosztott sláger is az ő szerzeményük volt, a „She Loves You”. (Érdekes módon Amerikában a helyzet pont fordítva történt: ott az utóbbi váltotta az előbbit a lemezeladási lista élén.)

Na, de hogy ez hogyan is jön ez az egész a cukisághoz? Így:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik