Élet-Stílus

Őszi kosztosok 2.

Ti emlékeztek még, hogy melyik állatok szerepeltek gyakran az ősszel kapcsolatos illusztrációkon az óvodában és az általános iskolában? Nálunk – ha nem csal az emlékezetem – csupa téli álomra készülődő kedvenc jelent meg, mint a sün, a mókus vagy a medve, rendszerint élelmet gyűjtögetve.

Valójában azonban a Magyarországon is előforduló európai mókus nem alszik téli álmot, „csupán felváltva alszik és pihen.” (Nem rossz program, jegyeznénk meg.)  Noha testhőmérséklete nem csökken le, a kevés mozgás miatt táplálékigénye ekkor minimális. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy elérhető közelben megfelelő mennyiségű élelmet halmozzon fel. A sünnel ellentétben ő nem elsősorban a testzsír formájában raktározza a télire valót, hanem különböző rejtekhelyeken mogyorót és bükkmakkot gyűjt.

Képgalériánkban a korábban már nálunk is megfordult Mogyi úr demonstrálja, milyen lehetőségei vannak egy éber mókusnak télen, ha még pihenni sem akar. Ha arra is kíváncsiak vagytok, milyen egy alvó mókus, akkor a videónkat se hagyjátok ki! Annyit talán elárulhatunk: van olyan cuki, mint a szundító süni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik