Élet-Stílus

Őszi kosztosok

Ti emlékeztek még, hogy melyik állatok szerepeltek gyakran az ősszel kapcsolatos illusztrációkon az óvodában ás az általános iskolában? Nálunk – ha nem csal az emlékezetem – csupa téli álomra készülődő kedvenc jelent meg, mint a sün, a mókus vagy a medve, rendszerint élelmet gyűjtögetve.

A wikipedia idevágó szócikke szerint Magyarországon kizárólag a keleti sün fordul elő – bár ő megtévesztésig hasonlít nyugati rokonára, az európai sünre. (Ez felveti –a komolytalan – kérdést: talán náluk is volt vasfüggöny?) Tüskéshátú barátunk nyár végétől szeptember végéig, de októberig hatalmas lakomázást rendez. Ilyenkor három hét alatt akár meg is duplázhatja testsúlyát – extrém esetben elérve a majdnem 2 kilót is. Ha már felhalmozta testében a megfelelő mennyiségű tartalékot, akkor téli menedéket keres, ami lehet levélkupac vagy komposzt is. Amikor a napi középhőmérséklet tartósan 10 Celsius-fok alá süllyed, a süni téli álomba merül. Teste innentől kezdve felveszi a külső hőfokot, egészen 6 fokig, ami alá a szervezete nem hagyja hűlni, nehogy megfagyjon.

Mivel a természetben ritkán láthatunk alvó sünt – lévén elrejtőznek -, a képgalériában szereplő Henry szobahőmérsékleten demonstrálja okulásunkra és ámulatunkra, hogy mennyire cuki is ez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik