Élet-Stílus

Vörös hajú démonok nyomában

Vörös haj (vörös, vörös haj, boksz, box, )
Vörös haj (vörös, vörös haj, boksz, box, )

Szeretné tudni, mikor jelent meg az első világosbőrű, vörös hajú ember?

Egy friss kutatás szerint a vörös hajért felelős gén azután fejlődött ki az emberben, hogy elődeink elhagyták Afrikát és hidegebb éghajlatra költöztek.

Az első világos bőrű és vörös hajú ember nagyjából akkor jelenhetett meg, amikor őseink 50 ezer évvel ezelőtt letelepedtek Európában.

A V6OL néven ismert génvariácó azután kezdte kivilágosítani az ember bőrét, hogy az elődök az erős afrikai naptól távolabb kerülve egyre kevesebb D-vitaminhoz jutottak. A világos bőr ugyanis érzékenyebb a fényre és több D-vitamint enged át. Ugyanakkor mindennek egy negatív hozadéka is volt: a melanómaként ismert bőrrákfajta szintén ekkor ütötte fel a fejét.

A szakemberek a fenti felfedezést aközben tették, hogy dr. Saioa Lopez vezetésével ezer spanyolországi személy génállományának evolúciós fejlődését vizsgálták. Egy korábbi kutatásból emellett az is kiderült, hogy az Egyesült Királyságban és Írországban több mint 20 millióan hordozzák a vörös hajat okozó gént, legnagyobb gyakorisággal Skócia dél-keleti partjainál fordul elő, Edinburgh-ban pedig a lakosság 40 százalékában biztosan megtalálható a három gyakori vörös hajhoz kapcsolódó génvariáns egyike. A legnagyobb meglepetést azonban az okozta, hogy az észak-angliaiaknak is több mint 34 százaléka hordozó, vagyis Yorkshire és Humberside lakosságában ugyanolyan arányban találhatóak meg a vörös hajúak, mint Írországban.

Ha szeretne még többet megtudni, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik