Élet-Stílus

Valóra vált a csontrákos fiú álma

A 12 éves Haszjanov Rinát kedvenc labdarúgójával, Huszti Szabolccsal találkozhatott.

Haszjanov Rinát még hónapokkal ezelőtt írt a súlyosan beteg gyermekek kívánságait teljesítő szervezetnek, a Szemem Fénye Alapítvánnyal együttműködő Csodalámpának. A 12 éves kisfiú azt kérte, hadd találkozzon kedvenc focistájával, Huszti Szabolcscsal.

A csontrákos Rinát nemrégiben tért haza külföldről. Angliában egy végtagmegtartó beavatkozásnak köszönhetően a bal combja közepétől a bokájáig egy 50 centiméteres fém protézis került a lábába. Ezt ma már úgy használja, mintha a saját csontja lenne.

Focizott

A pécsi fiú egyik kedvenc sportja a foci, betegsége előtt edzett is a PMFC-MATIAS-nál, s a legutóbbi bajnoki fordulóban – a pécsi csapat hazai mérkőzésén – ő végezte el a kezdőrúgást. Rinát Angliában találkozott az egyik kedvenc csapata, a Chelsea FC játékosaival is. A magyar labdarúgók közül Huszti Szabolcs játéka tetszik neki a legjobban, ezért kérte, hogy beszélgethessen vele.

A Bundesligában szereplő Hannover labdarúgója elmondta, hogy örömmel találkozott Rináttal. A fiú küzdelmét a betegséggel példaértékűnek tartja, olyan teljesítménynek, amely elismerést érdemel. Nemrég lett apa, így megértette, hatalmas lelki megpróbáltatás, ha egy családban megbetegszik egy gyermek.

A focista a korábbi klubjának mezét adta ajándékba rajongójának. „Szeretettel Rinátnak!” – áll a Huszti Szabolcs által Rinátnak dedikált Zenit-mezen. A beszélgetés alkalmával felmerült egy hannoveri találkozás lehetősége, ahol Rinát élőben láthatja játszani Huszti Szabolcsot.

Bátyja is rákos volt

Rinát bátyja a kisfiú születése előtti évben, 2000-ben halt meg rákbetegségben. A fiúk édesanyja, Gyura Barbara Nailnak emléket állítva hozta létre a Szemem Fénye Alapítványt, amely a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekeknek és családjaiknak nyújt segítséget betegszállítással és a gyermekhospice-ház (Dóri Ház) ingyenes szolgáltatásaival.

A Szemem Fénye Alapítvány a jövőben szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatát a Csodalámpa Alapítvánnyal. Terveik szerint a Dóri Házban lakó gyermekek kívánságait a két szervezet együttes erővel igyekszik majd megvalósítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik