tej
Élet-Stílus

Ezért igyon a kismama napi egy pohár tejet

Centikben lehet mérni a tejivás hatásait.

Gyorsabban nőnek és magasabbak lesznek a gyerekek, ha az anyukájuk a várandósság alatt naponta megiszik egy pohár tejet – állítja egy friss kutatás. A szakértők ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a terhességük alatt tejet fogyasztó kismamáknak (legalább 150 ml-t ittak naponta) magasabb lesz a gyerekük; a különbség majd a tinikorban fog megmutatkozni.

Az izlandi, dán és amerikai táplálkozási szakértőkből álló csoport azt vizsgálta, hogy a ’80-as években született gyerekekre milyen hatással volt a tejivás. Mint bebizonyították, szoros összefüggés mutatkozik a magasságuk és édesanyjuknak a várandósság alatti tejivási szokása között. A vizsgálat során 809 olyan fiatal születési adatait, valamint 20 évvel későbbi adatait hasonlították össze, akik 1988-89-ben jöttek világra. S mindezt párhuzamba állították azzal, mennyi tejet is fogyasztott a 9 hónap alatt az édesanyjuk. Napi 150 ml tej fogyasztásával is már jelentős különbség mutatkozik a gyerekek magasságában – emelték ki a szakértők.

Korábban a brit tudósok fedeztek fel szoros összefüggést a tejivás és a kisbabák IQ-ja között. Amennyiben a kismama napi szinte fogyasztott tejterméket, valamint a halat, a gyereke rendszerint magasabb IQ-val rendelkezik, illetve az olvasási képessége is fejlettebb, mint kortársainak. A jód ugyanis, amely nagy mennyiségben van jelen a tejtermékekben, lényeges a hormontermelés szempontjából, és közvetlenül hat a magzat agyfejlődésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik