Élet-Stílus

Migrénrohama óta kínai akcentussal beszél

migrén (migrén)
migrén (migrén)

Vissza akarja kapni eredeti kiejtését.

Idegen akcentus szindrómában szenved a 38 éves Sarah Colwill. Az angliai Plymouthban élő nő 2010 március 7-én az egyik migrénroham után úgy ébredt fel, hogy odalett az eddigi kiejtése, és kínai akcentussal kezdett el beszélni.

Ez ritka betegség fejfájáshoz, fejsérüléshez köthető; lényege, hogy a páciens anyanyelvén, de idegen kiejtéssel kezd el beszélni. Sarah esete az egyik, az 1941 és 2012 között, eddig dokumentált 61 esetből.

„Az emberek automatikusan azt feltételezik rólam, hogy külföldi vagyok, majd azt próbálgatják kitalálni, honnan jöttem” – panaszkodott a brit nő. Az egyik alkalommal a helyi fodrászszalonba ült be, és a fodrász egyből azt kezdte firtatni, mióta él Plymouthban, ez pedig teljesen feldühítette Sarah-t, aki születése óta ott él.

A folyamatosan migrénben szenvedő asszony – akinél nem ritka, hogy havonta 10 alkalommal is rátör a migrénes roham – reméli, hogy egyszer visszakapja a valódi akcentusát. Az orvosok egyelőre tanácstalanul állnak az eset előtt.

Mindenesetre már az is sokat jelentett számára, hogy találkozhatott egyik sorstársával. Az 52 éves, Gloucestershire-ben élő Kay Russellt ugyancsak évek óta fejfájás kínozta, ám az egyik migrénroham után francia akcentussal kezdett el beszélni, és azóta sem kapta vissza az eredeti akcentusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik