Élet-Stílus

Elhízás: új eljárások jelentik a megoldást?

kover (kover)
kover (kover)

Az emésztőrendszeri baktériumok összetétele hatással van a túlsúly és az elhízás kialakulására - derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint a rostban gazdag zsírszegény étrend képes jó irányban befolyásolni a folyamatokat.

“Tudjuk, hogy a bélflóra összefüggésben áll az egészséggel és az elhízással, de azt nem, hogy pontosan hogyan” – nyilatkozta a társszerzőként közreműködő Dusko Ehrlich, a Nemzetközi Emberi Mikrobiom Szabvány kutatócsoport vezetője. Eredményeik alapján “a legtöbb súlyt felszedő embereknél hiányoztak bizonyos baktériumfajták, vagy csak elenyésző mértékben voltak jelen. Ez új kezelési módok előtt nyitja meg a kaput.”

Más szakértők is egyetértenek abban, hogy a táplálék feldolgozásában kulcsszerepet játszóbelek működése lényeges a hízás és a fogyás szempontjából. “Már köztudott, hogy a bélflóra baktériumai hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez az immunválaszokon és a tápanyagok felszívódásán keresztül. Ez azt jelenti, hogy az antibiotikumok, illetve a csak bizonyos baktériumok szaporodását támogató élelmiszerek az egész testünkre negatívan hatnak” – magyarázta Jeffrey Cirillo, a Texas A&M Egészségügyi Kutatóközpont professzora.

 

Egy tanulmány szerint, ami a Science Translational Medicine című szakfolyóirat tavaly márciusi számában jelent meg, az emésztőrendszeri bypass műtét fogyáshoz vezetett az egereknél, mert megváltoztatta a bélflórájukat. A frissebb eredmények egyike a Nature legutóbbi számában olvasható. Ehhez a tanulmányhoz 169 elhízott, és 123 egészséges súlyú dán személyt vizsgáltak meg. Az elhízottak bélbaktériumai eltértek a többiekétől, és több anyagcsere-rendellenességük is volt. A kevésbé változatos bélflórájúak többet híztak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik