Élet-Stílus

Depresszió ellen ultrahanggal?

depresszió (depresszió, )
depresszió (depresszió, )

A depresszió kezelésére az agy ultrahangos kezelése forradalmian új megoldást nyújthat. Egy friss kutatás szerint már akár 30 másodperces kezeléssel is javítható a hangulat, oldható a szorongás.

A kísérletben résztvevő depressziós önkéntesek szignifikáns hangulatjavulásról számoltak be – már tíz perccel az egyszeri alkalom után. Feltételezések szerint úgy működik a módszer, hogy hatással van az agy hangulatszabályozásért felelős részének idegsejtjeire. Ezek a szerv felső részén találhatóak, és kulcsszerepet játszanak az érzelmek alakulásában is. A szakértők reményei szerint az ultrahang a későbbiekben akár az antidepresszáns gyógyszerek alternatívája is lehet -írja a HáziPatika.com.

A gyógyszerek súlyos depresszió esetén a leghatékonyabbak, és vitatott, hogy mérsékelt vagy enyhe betegségnél érdemes-e használni őket. Olyan mellékhatásokat idézhetnek elő, mint az emésztési zavar, a fáradtság, az elhízás vagy a szexuális zavarok. Az NHS brit egészségbiztosító adatai szerint a beszédterápiák ugyancsak hatékonyak, ám rendkívül hosszú a várólista rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik