A felhívás szerint egy férfi pár nap után életét vesztette, miután dobozos üdítőt fogyasztott. A vizsgálatok állítólag kimutatták, hogy fertőzést kapott (heveny leptospirosis), mivel egy patkány a dobozon hagyta a vizeletét.
Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóságát (NÉBIH), akik szerint a kérdéses hír több mint 10 éve kering az interneten. (A „vonzó”, hosszú életű rémhírek számos elemét tartalmazza, így például valós, létező megbetegedés köré íródott.) Azonban leszögezik, fontos ismerni a leptospirosis okozta kockázatokat, amely cseppet sem veszélytelen.
A betegségről
A leptospirosis megbetegedés a leptospira nevű, spirochéta típusú (spirális alakú) baktériumcsalád különböző tagjai által okozott ritka, súlyos fertőző betegség. A leptospirosis vad- és háziállatok betegsége. Egyes állatok hordozói a kórokozóknak, és vizelettel ürítik azt; mások megbetegszenek és elpusztulnak. Az ember akkor kaphatja el, amikor fertőzött állatokkal, vizeletükkel vagy azzal fertőzött földdel, illetve vízzel kerül kapcsolatba. A leptospirosis tehát a Leptospira baktériumok által okozott zoonózisnak – tehát állatról emberre átvihető fertőzéseknek – az összefoglaló megnevezése.
Fertőzéskor leggyakrabban a bőr sérülésein, ritkábban a nyálkahártyán keresztül jut be a szervezetbe, de a betegség fertőzött élelmiszer vagy víz elfogyasztása után is jelentkezhet. A kórokozót hő, fertőtlenítő szerek, savak, lúgok és a szárazság, kiszáradás elpusztítja.
A zárt csomagolású élelmiszerek biztonságosak, de például sérült dobozos italok, élelmiszerek kockázatosak lehetnek, ha fertőzött vízben hűtjük azokat le – figyelmeztet a NÉBIH.
Fotó: Shutterstock
A tej is veszélyes lehet
A leptospirosis a hazai tejtermelő állatoknál ritka, de a hőkezelés nélküli tej fogyasztása az egyéb kórokozók (például: Salmonella, Campylobacter, kullancs encephalitis) mellett, a leptospirosis kockázata miatt sem ajánlott.
Megelőzéshez ajánlott fogyasztás előtt a zöldségek, gyümölcsök mosása, hámozása (általában a külső felület lehet szennyezett); az élelmiszerekkel érintkező felületek (dobozos ital legalább azon része is, amivel az ital vagy szánk érintkezik) tisztán tartása, a tejtermékek, belsőségek biztonságos hőkezelése.
Tünetek
A tünetek influenzaszerűek: 3-8 napig tartó láz, fejfájás, végtag- és izomfájdalom, súlyosabb esetben vese- és májelégtelenség, a beteg besárgulhat, sötét vagy elmaradó vizelet. Ritkán halálos.
A leptospirosis Magyarországon kis számban folyamatosan jelentett – elsősorban foglalkozási – megbetegedés, az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint az elmúlt öt évben az évente jelentett esetek száma 9 és 16 közötti. A betegséggel kapcsolatos további részletekért ide kattintson.