Nézzük, mik a leggyakoribb okai és hogy mit tehetünk ellene!
Újramelegített étel
Sokan csak akkor tapasztalnak puffadást, ha étteremben tésztát, rizst vagy burgonyát fogyasztanak. Ez azzal magyarázható, hogy ezeket általában újramelegítik, és a melegítéskor a keményítőt tartalmazó élelmiszerek molekuláris szerkezete megváltozik. Az így kialakuló keményítőt a vékonybélben nem lehet megemészteni, és a vastagbélbe jutva az emésztésben segítő baktériumok gázokat termelnek, ettől alakul ki a puffadás. Ha valaki ezt tapasztalja, érdemes kerülnie az ilyen élelmiszereket.
Hormonális ingadozás
A puffadást gyakran a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás okozza. Sokan azt hiszik, hogy a folyadék-visszatartás miatt puffadnak a menstruáció előtt. Leila Hanna nőgyógyász szerint azonban a haspuffadást a progeszteron hormon megemelkedett szintje okozhatja, ami ellazítja a hasi izmokat.
Rágózás
Rágózás közben több levegőt nyelünk le, ami Peter Whorwell, az irritábilis bél szindróma (IBS) szakértője szerint növeli a puffadás kockázatát. A legrosszabbak a cukormentes változatok
Ha kíváncsi, mi okozhat még puffadást, olvassa el a Házipatika oldalán.