Élet-Stílus

Nyugalomra vágyik? Piknikezzen temetőben!

Van, ahol esküvőt és éjszakai túrát is tartanak a sírkertekben. Szentségtörés vagy tabudöntés?

Míg nálunk főként a fájdalom, a gyász és a könnyhullatás helye a temető, addig külföldön egyre többfelé fogják föl egészen másként a sírkertek szerepét. Jógaórát, randit, sőt esküvőt is tartanak temetőben. Van, aki kocogni, más kutyát sétáltatni jár a parkokba.  – sorolja a Mutató nevű blog munkatársa, aki egyetemi évei alatt felvette a történeti temetők kurzust is, s úgy véli, ez jó út ahhoz, hogy ledőljenek a halállal kapcsolatos tabuk.

A helyzet egyébként ha lassan is, de idehaza is változóbban van. A Budapesti Temetkezési Intézet számos újításra nyitott – mondta el a Borsnak Tóth Gábor, az intézmény szolgáltatási igazgatója. Jó ideje léteznek már például temetői tanórák. Ezek jövőre ingyenes, kisvonatos túrával egészülnek majd ki.

Elindult a virtuális sírhely szolgáltatás is, s ősszel mobiltelefonos alkalmazás segíthet a temetőben való tájékozódásban, hírességeink sírjának megtalálásában. Tóth Gábor szerint az sem kizárt, hogy rövidesen családi napokat is szerveznek majd a nagy budapesti sírkertekben – írja a Bors.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik