Élet-Stílus

Nem minden gyümölcsjoghurt egészséges

joghurt (joghurt)
joghurt (joghurt)

Több ismert márka is rosszul szerepelt a termékteszten.

Segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, azaz egészséges – gondoljuk a gyümölcsjoghurtról. Elvárnánk, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevés cukrot tartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsa az ízét és a színét. A Tudatos Vásárlók Egyesülete mindezekből kiindulva górcső alá vett 16 gyümölcsjoghurtot – elsősorban a gyümölcs- és cukortartalomra koncentrálva –, a teszt során azonban meglepő eredmény született.

Míg egyes termékek 9–12 gramm gyümölcsöt tartalmaznak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2 grammot. A cukortartalomnál szintén ez figyelhető meg: bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya (6 grammtól 12 grammig terjed).

A befutók

A legjobb két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt előkelő helyezését azzal érte el, hogy teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termék csak természetes anyagokat (pektin, céklalé).

Fotó: Northfoto

A sereghajtók

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs, de nagy cukortartalom és az túlzott mértékű adalékanyag miatt születtek.

Az utolsó helyen a Danone Könnyű és finom eperízű, élőflórás, zsírszegény joghurtja végzett a magas cukortartalom és a sok adalékanyag miatt, valamint azért, mert valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátumot tartalmaz.

Az utolsó előtti helyre az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt került. Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a sereghajtó Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.

A Danone 6 terméke egyébként a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.

A tesztről bővebben itt olvashat>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik