Élet-Stílus

Ezért üvöltenek az anyák gyerekeikkel

A kutatók már megint a géneket hibáztatják. Meg a válságot.

A New York-i kutatók büszkén lobogtatják legújabb kutatásuk eredményét, amely állítólag választ ad arra, miért nőtt 2007 és 2009 között látványosan azoknak a szülőknek a száma, akik kontrollt vesztenek és üvöltöznek, pofozkodnak gyermekükkel.

Mert egyébként tényleg nőtt, ám ezt a szakértők zöme az instabil gazdasági helyzetre, az abból fakadó létbizonytalanságra és stresszre fogja. A New York-i szakemberek, akik a National Academy of Science-ben publikálták tanulmányukat nem vonják kétségbe a válság ideg- és családromboló hatását, csupán megtoldották még egy kis adalékkal.

A vizsgálataik szerint, a válság ugyanis nem egyformán váltott ki stresszt a szülők – elsősorban az édesanyák – körében. A résztvevőknek csaknem a fele rendelkezett az úgynevezett DRD2 génnel, ami a dopaminszintet, valamint a viselkedést és a hangulatingadozást befolyásolja. Dr. Dohoon Lee és csapata szerint a válság elsősorban azok szülői viselkedését érintette, akik rendelkeztek ezzel a génnel, és ezért érzékenyebben reagáltak a környezetünkben lévő történésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik