Élet-Stílus

Már a kislányok is gyakorolhatják a szoptatást

Az anyatejes táplálást nem lehet elég korán kezdeni, legalábbis egy spanyol játékcég szerint.

Életmentő, gusztustalan, botrányos, kötelező: csupán néhány jelző, amit a közelmúltban – a szoptatással kapcsolatban – megjelent cikkekből mazsoláztunk ki. Ahogy ebből önök is észrevehetik, a téma megítélése finoman szólva sem egységes.

Hogy is lehetne, amikor még a szakemberek is eltérő véleményen vannak? Az egyik tábor azt hangoztatja, hogy a szoptatás életmentő, pluszéveket jelent a gyereknek, a másik pedig azt, hogy a tápszerekben is pontosan ugyanazok a nélkülözhetetlen anyagok vannak, mint az anyatejben…

Mi most inkább nem foglalnánk állást, csak elmondjuk, hogy augusztus elseje 1992. óta hivatalosan is a szoptatás világnapja, melynek célja, hogy az évnek legalább ezen az egy napján ráirányítsa a figyelmet a szoptatásra és az anyatejes táplálásra.

A témában egyébként rengeteg a félreértés, a meg nem vitatott, problémás eset, amiről sokat hallunk, főleg ilyen történések miatt:

Június elején több száz dán anya kényszerült arra, hogy szoptatással tüntessen a koppenhágai városháza előtt, miután egyiküket egy dán étteremből szó szerint kiüldözték azért, mert nyilvánosan szoptatott. Az étterem tulajdonosa gusztustalannak tartotta a jelenetet, és azonnal cselekedett.

Hasonlóan járt július közepén az a brit kismama, akit egy nyilvános medencéből zavart ki az úszómester szoptatás miatt. Az érv ezúttal az volt, hogy a medencében és környékén tilos enni-inni. Még egy babának is.

Persze a szoptatás az elmúlt évben más apropóból is előkerült. Biztos önök is emlékeznek arra a bizarr esetre, amikor egy nyíltan meleg holland műsorvezető élő adásban kóstolt bele az anyatejbe, egyenesen annak forrásából. A komikus Paul De Leeuw később elmondta, már régóta kíváncsi volt, milyen íze van. Erről videó is készült, amit megnézhet, ha ide kattint és elmúlt 18 éves.

És, ha mindez nem lenne elég, akkor gyorsan elmondjuk, hogy idén került köztudatba a kislányoknak készült szoptatós baba is, ami a mellkashoz tartva olyan hangot ad, mintha enne. Igen, jól olvassák, már ilyen is van. A gyártó szerint hasznos, hiszen már korán ráneveli a gyerekeket arra, hogy a szoptatás természetes dolog.


Botrány lett belőle
Forrás: Northfoto

Önök szerint?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik