Élet-Stílus

Több mint 400 millióan élnek májgyulladással

Hepatitis (Hepatitis, oltás)
Hepatitis (Hepatitis, oltás)

Évente körülbelül 1,4 millió ember fertőződik meg a hepatitisz (májgyulladás) valamelyik típusával az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben közölt adatai szerint.

Mintegy 240 millió ember él a világon krónikus B típusú fertőzéssel és 150 millióan krónikus hepatitisz C-vel. Európában 13 millióan élnek hepatitisz B-vel, 15 millióan hepatitisz C-vel.

2012-ben a WHO 126 országban végzett közvélemény-kutatást a betegség témakörében. Ezek közül csupán 47 ország rendelkezett a betegség megelőzésére vonatkozó tervvel.

A WHO kampányt indított annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a nem megfelelő egészségügyi felszerelésekre, ezek ugyanis nagymértékben hozzájárulnak a betegség terjedéséhez. A különböző hepatitisztípusok (A, B, C, de a D és az E is) különböző májgyulladásokat okozhatnak, amelyek májcirrózishoz vagy májrákhoz vezethetnek. Az A és B típus ellen létezik oltás.

A legtöbb érintettet krónikus B vagy C típusú hepatitisz fertőz meg. A krónikussá sohasem váló hepatitisz A a hiányos higiénia, például piszkos ivóvíz vagy mosatlan gyümölcs, zöldség révén, a hepatitisz B pedig testnedvcsere, tehát például vér vagy szexuális kontaktus révén terjed.

A hepatitisz C elsősorban olyan drogfogyasztók körében fertőz, akik az anyagot intravénásan veszik magukhoz és megosztják a tűt egymás között. A nem megfelelően tisztított eszközök miatt a tetoválások és a piercingek is veszélyforrást jelentenek.

A WHO szerint külön problémát jelent, hogy sok érintett anélkül terjeszti a hepatitisz B-t vagy C-t, hogy tudna betegségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik