Élet-Stílus

Májrák: a végzetes szövődmény?

Sok esetben megelőzhető lenne.

A májrák a hepatitis egyik legsúlyosabb következménye: a betegség sokszor ennek következtében szedi áldozatait. De a májgyulladásból feltétlenül következnie kell a májráknak vagy elkerülhető? Ismerjük meg a tényeket erről a daganatos betegségről!

Májunk a hasüreg jobb oldalán, a rekesz alatt elhelyezkedő, futball-labda nagyságú szervünk, mely a szervezet emésztő és méregtelenítő funkcióiért felelős. Májráknak (azaz hepatocelluláris carcinomának) a máj sejtjeiből (hepatocyták) kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük. Ritkábban fordul elő, de a máj epeútjainak hámsejtjeiből is kiindulhat daganatos burjánzás, ezt is májráknak hívja a szakirodalom. Nem tekinthetők viszont májráknak azok a daganatos elváltozások a szervben, melyek más szervek daganatainak áttétei, azaz metasztázisai, és a keringés útján jutottak el a májba, bár az ilyen daganatok sokkal gyakoribbak, mint a májsejtekből kiindulók.

Az említett daganattípus előfordulása Európában a többi rákos megbetegedéshez viszonyítva viszonylag ritka, átlagban öt eset jut évente százezer lakosra. A férfiaknál háromszor gyakoribb, mint a nőknél, ennek oka valószínűleg az erősebbik nem eltérő alkoholfogyasztási szokásaiban is keresendő. A májrák egyébként Afrikában és Ázsiában szedi legtöbb áldozatát.

Ha kíváncsi, mi okozza a betegséget, kattintson!

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik