Élet-Stílus

Akár 40 éves kor alatt is jöhet a klimax

fekvo-no(960x640)(1).jpg (nő, szépség, szőke, ágy)
fekvo-no(960x640)(1).jpg (nő, szépség, szőke, ágy)

Érdemes utánajárni, mi okozza az idő előtti megjelenését.

A menopauza kezdete átlagosan az 51. év körüli időszakra tehető. Korai klimaxról beszélünk, ha a tünetek a 40. év előtt jelentkeznek. A menopauzát olyan tünetek kísérik, mint a hangulati ingadozások, hőhullámok, alvászavarok, a szexuális vágy csökkenése, hüvelyszárazság – ezek a legjellemzőbb panaszok. A korai klimax tünetei ezzel megegyeznek, csak kialakulásuk időpontja tér el. Rendszerint 40 éves kor körül – van, akinél még korábban – jelennek meg. A korai menopauza gyakran korai petefészek-elégtelenség következménye.

Fotó: Northfoto

A menstruáció a korai klimax megjelenését megelőzően, akár évekkel korábban is szabálytalanná válhat. Ilyenkor érdemes utánajárni, mi okozza a panaszokat. Pajzsmirigybetegség is felboríthatja a korábban szabályos ciklust.

A korai menopauza is a klimax jól ismert kockázatait hordozza: hatására nő a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. A terápia ezért egyfelől a tünetek kezelését, másrészt a szövődmények megelőzését és az életminőség javulását célozza meg.

Ha kíváncsi arra, hogyan enyhítheti a tüneteket, mivel előzheti meg a szövődményeket, illetve hogyan érheti el közérzete javulását, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik