Élet-Stílus

Zöld gyűrű Bécs körül

erdő (erdő)
erdő (erdő)

Mintegy ezerhektárnyi erdőt telepítenének Bécs északkeleti részén, hogy további pihenő- és kirándulóhelyeket hozzanak létre.

Előrejelzések szerint 2035-re kétmillió lakosa lesz az osztrák fővárosnak, ami nemcsak új lakásokat, hanem további pihenőövezeteket tesz szükségessé. Bécsnek és főleg a Donaustadtnak hosszú távon nagy kiterjedésű zöldterületekre van szüksége többek között azért, hogy tehermentesítsék a már meglévőket, mint a Lobau, a Bisamberg, a Wienerwald vagy a Lainzer Tiergarten.

Ulli Sima környezetvédelmi városi tanácsos és Norbert Scheed, Donaustadt kerületi elöljárója az új erdő helyén

Fotó: Christian Jobst/PID

Bécs északkeleti részén, a Donaustadtban ugyanis számos új lakás épül, ugyanakkor a városnak ez a része viszonylag szegény erdőkben. A Lobau erdőségeit leszámítva a 10 230 hektáros városrész alig 3 százalékát borítják összefüggő fás területek.

A város északkeleti részére megálmodott Wienerwald Nord-Ost akár az ezer hektárt is elérné, és több fontos ökológiai funkciót is betöltene. Így pihenő- és kirándulóhely mellett természetes élőhelye lenne számos állat- és növényfajnak, továbbá hosszú távon biztosítaná a város igényeinek és lehetőségeinek megfelelő mezőgazdaságot. Donaustadt új zöld tüdeje akár még  a város határain is túlnyúlna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik