Élet-Stílus

Befellegzett a bécsi szeletnek?

rantott-hus(1)(960x640)(2).jpg (rántott hús, )
rantott-hus(1)(960x640)(2).jpg (rántott hús, )

Megújul az osztrák főváros gasztronómiája.

A bécsi konyha az egyetlen a világ nagy konyhái között, amelyet nem egy országról, hanem egy városról neveztek el. A modern, egészséges táplálkozás jegyében az alapanyagok között a friss zöldségek, a halak és a tenger gyümölcsei is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

Bécs központi elhelyezkedésének és kíváncsi szakácsainak köszönhetően már a Monarchia ideje alatt egyfajta fúziós konyhaként működött. Tőlünk a gulyást és a rétest, a csehektől a finom süteményeket, a milánóiaktól pedig a kultikus bécsi szeletet tanulta el az udvar.

A bécsi konyhát napjainkban is a legkülönbözőbb gasztronómiai hatások és a legújabb konyhai trendek alakítják, tradícióit azonban sikerül megőriznie. A palacsintatésztával vagy grízgombóccal dúsított húsleves, a Wiener Snitzel és krumplisaláta, a sűrű pörköltként elkészített Goulash, a tormával tálalt főtt marhafartő, a Sacher-torta és a császármorzsa továbbra is hódít az étlapokon.

Mivel Bécs Ausztria egyik legnagyobb organikus zöldségtermesztője (1000 hektáron évente 2300 tonna zöldséget termel), a város legjobb piacain, a Naschmarkton vagy a Karmelitermarkton megtaláljuk a szezon slágereit, ahogyan a mediterrán vagy keleti konyhák alapanyagait is.

Ha szeretné tudni, mit esznek innentől kezdve a bécsiek, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik