Élet-Stílus

Mit kell tenni az egészséges babákért?

terhes (terhes)
terhes (terhes)

A leendő anyukák nem eléggé körültekintően választanak például vitamint, illetve nem tájékozódnak az esetleges kockázatokról sem.

Molnár Melinda tavaly Crohn-betegségben szenvedett, azaz krónikus, rohamokban jelentkező gyulladás volt a beleiben. Emiatt hasi műtéten esett át, naponta szedett gyógyszereket. Orvosai azt tanácsolták neki, amíg ki nem örül a szervezetéből a sok gyógyszer, addig ne is gondoljon a gyermekvállalásra.

Egy év eltelt, párjával, Péterrel úgy döntöttek, most már szeretnének egy kisbabát, így hát felkeresték a magánorvosukat. A nőgyógyász azt mondta nekik, ráérnek majd akkor az esetleges betegségre fókuszálni, ha már megszületett a gyermek. Ez azonban bizonytalanságot szült bennük, így elmentek az Országos Gyermekegészségügyi Intézetbe, ahol kiderült, a terhesvitaminok mellett Melindának folsavpótlásra is szüksége van. A magzat jelenleg 11 hetes.

Az egészséges babáért

Ha szeretnénk elkerülni például a koraszülés, a rendellenességeket, akkor mindenképp a fogamzás időszaka előtt el kell kezdeni a családtervezést – figyelmeztet az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) osztályvezetője. Erős Erika szerint fontos az egészséges életmód: a fizikai aktivitást nem szabad elhagyni, mert segíti a fogantatást, míg az elhízás nehezíti. A terhesség előtt folsav tartalmú multivitamint kell szedni, mert az csökkenti a veleszületett rendellenességek gyakoriságát. A túl sok folsav felesleges, a túl kevés viszont nem elegendő a betegségek kizárásához (az ideális folsavérték 0, 7 milligram). És természetesen az alkoholt és a cigarettát is kerülni kell.

Fotó: Northfoto

A vitamin mellett a másik problémát a gyógyteák szokták okozni. A szakember szerint, ha valaki beteg, akkor nyugodtan forduljon orvoshoz és inkább szedjen be gyógyszert, minthogy „természetes” gyógyteát igyon. Erős Erika hangsúlyozza, az ilyen teák összetétele és hatása kevésbé ismert és kevésbé követett, mint a gyógyszereké.

Nincs ingyen

A zökkenőmentes terhesség és szülés érdekében az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Családtervezési, Koragyermekkori és Ifjúsági Osztályán nemrég elindult egy program, amely segít felkészíteni a leendő szülőket, és ha kell, orvosi ellátást is nyújt.

A program csak a fővárosban és csak az említett intézményben zajlik, és mivel az OEP nem támogatja, fizetni is kell érte. A szolgáltatás egyszeri 29 900 forintba kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik