Élet-Stílus

Nagyon nem mindegy, hogy mikor fogan a baba

terhes (terhes)
terhes (terhes)

Az időpont befolyásolja a kisgyermek egészségét - állapították meg amerikai kutatók.

A májusban fogant babák például nagyobb valószínűséggel jönnek a tervezettnél korábban világra, ez pedig hátrányosan befolyásolhatja az újszülött egészségi kilátásait. Az idő előtti születés oka valószínűleg az, hogy a terhesség végén, januárban és februárban nagy az influenzafertőzések aránya, ami pedig elindíthatja a szülést – közölték amerikai kutatók a Proceedings című amerikai lapban.

A szakértők arra is rávilágítottak, hogy a nyári hónapokban fogant és áprilistól kezdve születő gyermekek átlagosan 8-9 grammal nehezebbek, mint az év más szakaszában fogant babák. Ez az anyák nagyobb mértékű súlygyarapodásával van összefüggésben.

A kutatás elkészítéséhez Janet Currie és Hannes Schwandt, a Princeton Egyetem tudósai több mint 1,4 millió egyesült államokbeli gyerek adatait elemezték.

Az összefüggések pontosabb vizsgálata érdekében csak olyan anyák adatait vették figyelembe, akik egynél több gyermeket szültek. Ha ugyanis egy anya az év különböző szakaszában szüli meg gyermekeit, akkor kizárható, hogy az összefüggésekhez az anya személyének köze van.

Már számos kutatás készült, amely a születés időpontját az utód későbbi állapotával – a magasságával, az intelligenciahányadosával vagy jövedelmével – hozta összefüggésbe. Általában mindezt a környezeti tényezők évszakonkénti változásával magyarázzák.

Nemrég arról számoltak be kutatók, hogy a születés időpontja szempontjából az anya szocioökonómiai helyzete is döntő. Kimutatták, hogy a szegényebb vagy kevésbé képzett anyák, a hajadon vagy kisebbségi nők gyermekeiket többnyire olyan hónapokban hozzák világra, amelyek hozzájárulhatnak a baba rosszabb egészségi állapotához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik