Élet-Stílus

Hazamehet a vízfejű indiai kislány

vízfejűség (vízfejűség)
vízfejűség (vízfejűség)

A 20 hónapos Roona túl van a harmadik sikeres műtétjén is.

A kis Roona Begumra két hónappal ezelőtt kétségbeejtő és kilátástalannak tűnő helyzetben talált az AFP fotósa. A vízfejűséggel született kislány feje az ő korabeli gyerekekének háromszorosára duzzadt, mert szüleinek nem volt pénzük arra, hogy megműttessék.

A Roonáról készült képek bejárták az internetet, és végül eljutottak egy alapítványhoz, aki vállalta, hogy kifizeti a kislány kezelésének költségeit. Ennek köszönhetően már alig több mint egy hónap múlva túllehetett az első, életmentő beavatkozáson. Mostanra pedig – túl három rekonstrukciós beavatkozáson – annyit javult az állapota, hogy orvosai már csak megfigyelik és nemsokára hazaengedik.


Sokat javult a vízfejű kislány állapota
Forrás: AFP

Az utolsó operációra egy Delhihez közeli kórház sebészetén került sor. Orvosa, dr. Sandeep Vaishya szerint jó ideig most ez volt az utolsó beavatkozás, bár azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a későbbiekben hányszor kell még kés alá feküdnie az indiai kislánynak. Egyelőre annyi biztos, hogy az állapota sokat javult, már a száján keresztül eszik és játszik is a szüleivel.

A fejének kerülete a műtéteknek köszönhetően 40 centit csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik