Élet-Stílus

Így fogunk kinézni 100 ezer év múlva?

Genmodositott-rizs(960x640)(1).jpg (kína, rizs, génmódosított, )
Genmodositott-rizs(960x640)(1).jpg (kína, rizs, génmódosított, )

Egy tudós és egy művész megpróbált a jövőbe látni. Íme, az eredmény!


Kép: Nickolay Lamm

Íme, az a bizonyos kép, ami az elmúlt napokban vírusszerűen terjed az internetfelhasználók között. A képhez tartozó cikkek egy része bizonygatja, hogy a készítők – egy bizonyos dr. Alan Kwan és Nickolay Lamm – a mostani tendenciákat figyelembe véve alkották meg lehetséges utódaink képét.

A készítők azt állítják, hogy a jövő emberének – ahogy az a képen is látszik – hatalmas lesz a szeme, hogy jobban lásson a sötétben, dúsabb lesz a haja, hogy jobban melegítse a fejét, és kiszélesedik az orra is, hogy megkönnyítse a légzést a bolygón kívüli környezetben is. A szakemberek szerint a jövőben az emberek kérni fogják, hogy a géntechnológia segítségével módosítsák majd a kinézetüket. Ilyenre, mint itt a képen.

Csakhogy ez az egész egy fikció, mint ahogy arra a neves Forbes magazin újságírója, Matthew Herper is rámutat. A szerző emlékeztet, hogy 100 ezer év az evolúció szempontjából meglehetősen rövid idő, ami alatt kizárt dolog, hogy ilyen látványos átalakulások menjenek végbe. Szerinte, ha lesznek is változások, azok nem lesznek ennyire szembeötlőek.

Ami pedig a géntechnológiát illeti: a szerző szerint kizárt dolog, hogy az eljövendő generációk maguk kérjék majd a külsejük, szerveik átalakítását. Szerinte sokkal valószínűbb, hogy a géntechnológiát arra használják majd fel, hogy megszabaduljanak a milliókat fenyegető genetikus betegségektől.

Ezek alapján Kwanék illusztrációja szerinte álmodozás, és nem tudományosan megalapozott ábra. A cikkre egyébként ezután válaszolt maga dr. Alan Kwan is, aki kijelentette, munkájukat teljesen félreértették, mert a képeik nem a jövőt általában, hanem a lehetséges jövők egyikét ábrázolják.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik