Élet-Stílus

Még a vécé is tisztább, mint a kézitáskánk

táska (táska)
táska (táska)

Nem is hinnénk, milyen baktériumtenyészet lapul egy-egy retikül vagy aktatáska alján.

A kézitáskák 20 százaléka fertőzöttebb, mint a vécé – derült ki egy friss kutatásból. A brit kutatók óvatosságra intenek, mondván ötből egy retikül, akta- vagy oldaltáska alján sokkal több baktérium csücsül, mint például a vécéülőkén, emiatt pedig könnyen megfertőződhetünk.

A kézitáskák ugyanis rendszeresen érintkeznek a kezünkkel és mindenféle felülettel, (például sokszor meggondolatlanul dobáljuk le a földre), tehát nagyon komoly annak a kockázata, hogy a szervezetünkbe juttatunk a táskánk alján megtelepedett baktériumokból; főleg, ha ritkán tisztítjuk.

Bacitenyészetet hurcolunk – Fotó: Northfoto

Különösen a bőrből készült táskák a legkockázatosabbak az egészségre – figyelmeztetnek a szakemberek, ez az anyag akár „bacitenyészetnek” is beillik, ugyanis vonzza a baktériumokat. Ám nem ússzuk meg ennyivel: nemcsak a táskánk alja számít kritikus felületnek, hanem a belseje is. A kézkrém tubusa pedig rátesz egy lapáttal a fertőzésre, a felmérés szerint ugyanis ez a retikül legkoszosabb tartozéka.

Ahhoz, hogy csökkentsük a fertőzésveszélyt, érdemes olykor antibakteriális spray-jel befújni a táskánkat, vagy pedig fertőtlenítsük a kezünket, miután hozzányúltunk (akár az aljához, akár a belsejéhez).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik