Élet-Stílus

Nálunk is terjed a Szilícium-völgy-szindróma

Ha fáj a nyaka vagy elviselhetetlen fájdalmat érez a hátában, ha ül, akkor ön is megkapta.

Hiába a legmodernebb technika, a legkényelmesebb, legergonomikusabb bútorok, a Szilícium-völgy dolgozói szenvednek. Méghozzá állandóan, a kínzó hát-, nyak- és vállfájdalmak miatt. Azt hihetnénk, hogy a tünetek hátterében legalábbis egy titokzatos vírus vagy egy járvány áll, ám a fájdalmat csakis maguknak köszönhetik az itt dolgozók. Ők ugyanis – és velük együtt az ülő munkát végzők többsége – nemes egyszerűséggel képtelenek rendesen ülni.

Pedig egyszerű: medencét előredönt, vállakat hátrahúz, nyakat és gerincet kiegyenesít, és így marad. Akár órákon keresztül. A Szilícium-völgyben praktizáló, egyik legismertebb testtartásguru, Esther Gokhal szerint a fájdalmakat nem annak köszönhetjük, hogy sokat ülünk, hanem annak, hogy rosszul.

Így például a 46 éves Mr. Drudge is, aki két éve minden napját az aggregátor oldala előtt tölti. Állítása szerint mindent megtesz, hogy ne üljön 17 órát a gép előtt, mégis 17 órát ül a gép előtt. Nem csoda, hogy az utóbbi néhány évben állandósultak a migrénjei és a hátfájásai, amivel végül orvoshoz ment, aki azt javasolja, keressen fel egy olyan terapeutát, aki megtanítja a helyes testtartásra.


Forrás: New York Times

Ms. Gokhal Indiában nevelkedett, itt tanulta meg szakmája alapjait is, és biztos abban, hogy ezek a módszerek egy olyan high-tech világban is beválnak majd, mint a Szilícium-völgy. A guru ugyanis gyógyszerek és kütyük helyett tanít, méghozzá arra, hogyan bánjunk a testünkkel, hogyan vehetjük fel a legkényelmesebb, legpihentetőbb pozíciót.

A rossz testtartás okozta fájdalmak egyébként nem csak a Szilícium-völgyet vagy az amerikaiakat érintik. Igaz, az Államokban hatványozottan jelen van: 10-ből 8-an állandó jelleggel szenvednek a tünetektől. A felmérések szerint a nyugati, fejlett országokban és azokban, ahol sokan végeznek irodai, ülő munkát, egyre többen jelentkeznek orvosaiknál a csak Szilícium-völgy-szindrómának becézett jelenség tüneteivel.

Ha kíváncsi, terápia mellett, hogyan vezetik le a feszültséget az IT-fellegvár szorgos munkatársai, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik