Élet-Stílus

Egy géntől híznak a nők

Túlsúly, elhízás (túlsúly, elhízás, )
Túlsúly, elhízás (túlsúly, elhízás, )

A nők súlygyarapodásához köthető gént találtak holland kutatók: átlagosan több, mint hat kilóért felelős, de a férfiaknál is megvan a „kövérségi gén”.

A szakemberek tanulmányukban megállapították, hogy a nők majdnem egyharmadánál lehet a DNS-nek egy olyan mutáns szakasza, amely zsírszövetek kialakulását idézi elő. Ez azt jelenti, hogy az ő esetükben két és félszerese a valószínűsége annak, hogy többletsúlyt szednek fel, átlagosan több mint 6,35 kilót.

A Maastrichti Egyetem kutatói több mint ötezer férfi és nő súlygyarapodását és -leadását követték nyomon tíz éven keresztül, mielőtt elemzésnek vetették alá DNS-üket olyan géneket keresve, amelyek kapcsolatba hozhatók az elhízással. Így találtak rá az MMP2 – mátrix-metalloproteináz – jelű gén mutáns változatára, amely a csak a súlygyarapodásos nők esetében van jelen, a férfiaknál nem.

A nők legkevesebb 30 százalékánál jelen van az MMP2 mutációja. A férfiaknál is találtak úgynevezett kövérségi gént, amelynek jelenlétét már korábbi kutatások is összefüggésbe hozták az elhízással. Ez az FTO jelű gén, és azoknál, akik hordozzák ezt, kétszeres a súlygyarapodás kockázata. Ennek a génnek a jelenléte növeli a cukros és zsíros ételek iránti éhséget, és azok a férfiak, akik ilyen génnel bírnak, étkezésenként 100 kalóriával többet fogyasztanak az átlagosnál. Ez egy hét alatt 2100 többletkalóriát jelent – azaz nagyjából egy napi teljes napi kalóriatöbbletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik