Élet-Stílus

Szemünket fenyegeti a járvány

Hogyan kerüljük el a járványos kötőhártya-gyulladást?

Vörös szem, égető, szúró érzés? Sokan nem veszik komolyan a problémát és nem keresnek fel szakembert, pedig komolyabb betegség is állhat a háttérben.

Ha vörös a szemünk, hajlamosak vagyunk a hosszú, számítógép előtt töltött óráknak vagy az alváshiánynak betudni a tüneteket. Sőt, akkor sem gondolunk komolyabb problémára, ha viszket vagy szúr, csak akkor kezdünk el aggódni, ha napok múlva sem múlik el a kellemetlen érzés. Az ártalmatlannak gondolt tünetek mögött azonban komoly probléma is állhat, ezért mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert annak érdekében, hogy időben kizárjuk a komolyabb betegség lehetőségét.

“Sokan nem is sejtik, hogy egy ártatlan viszketés vagy szemvörösség hátterében sérülés, a szem mélyebb részeinek gyulladása, vagy súlyosabb esetben akár zöldhályog is állhat. A tüneteket okozhatja allergia, idegen test, maró anyag, de baktérium és vírus is, így előfordulhat, hogy fertőző betegséggel van dolgunk. A vírusos megbetegedések közül a legkomolyabb a járványos kötőhártya-gyulladás, amelynek gyógyulása gyakran hosszú időt vesz igénybe. Ezért nagyon fontos, hogy a legapróbb tüneteket is felismerjük, és a szemünk védelme érdekében időben szakorvoshoz forduljunk” – mondta dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemész és gyermekszemész szakorvosa.

Ezek a kötőhártya-gyulladás tünetei

A kötőhártya-gyulladás során az egészséges szemen átlátszó, alig erezett kötőhártya erei megtágulnak, ez okozza a szem vérbőségét. A vírus okozta kötőhártya-gyulladások között az egyik legsúlyosabb a szaruhártyát is érintő, igen fertőző, úgynevezett járványos kötőhártya-gyulladás (orvosi nevén keratoconjunctivitis epidemica). Ez a típus általában késő ősszel és télen jelentkezik, rendkívül fertőző, és így időnként jelentős számú megbetegedést (járványokat) okoz. A kötőhártyára kerülő vírus 5-12 nap lappangási idő után okoz panaszokat.
Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik