Élet-Stílus

Élelmiszeradalékok: hiperaktívvá tehetik a gyerekeket?

Nézzük meg, mit adunk nekik!

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a különböző élelmiszer-adalékanyagok a gyerekeknek egészségügyi vagy akár magatartásbeli problémákat is okoznak. Ezért kiemelten fontos a termékek összetevőinek tanulmányozása vásárlás előtt.

Az élelmiszer-adalékok olyan anyagok, amelyeket a technológiai megvalósítás érdekében az élelemhez adnak. Az EU-ban az adalékok használata megengedett, melyeket a European Regulation (EC – Európai Szabályozás) 1333/2008 számú listája tartalmaz, beleértve a színezékeket, édesítőszereket, tartósítószereket, emulgeálószereket, antioxidánsokat és mázakat. Az EU-s jogszabályok értelmében minden élelmiszer-adalékanyagot engedélyeztetni kell, mielőtt azokat az élelmiszerekhez felhasználják.
Az engedélyt alapos kockázatfelmérést (biztonsági értékelés) követően a European Food Safety Authority (EFSA – Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal) adja ki. Azonkívül, hogy értékeli az új élelmiszer-adalékanyagokat, az EFSA újra felméri a már listára felvett szereket az új tudományos információk és/vagy a felhasználás változó feltételeinek aspektusából. Az EFSA az Európai Bizottság utasítására jelenleg felülbírálja az összes élelmiszer-adalékanyagot, amelyek használatát az EU 2009. január 20. előtt engedélyezett.

A biztonságos mennyiség meghatározása

Az élelmiszer-adalékanyagok biztonsági értékelésének részeként az EFSA megállapítja, ahol lehetséges (azaz, ha elegendő információ áll rendelkezésre) az elfogadható napi bevitel (ADI – Acceptable Daily Intake) mennyiségét minden anyagra. Az ADI-t úgy határozzák meg, mint “az az anyagmennyiség, amelyet az emberek naponta fogyaszthatnak egész életük során anélkül, hogy jelentős kockázatot jelentene az egészségükre”. Amikor a korábban engedélyezett adalékanyagokat újraértékelik, az EFSA vagy megerősíti, vagy módosítja az érvényben lévő ADI-t a rendelkezésre álló bizonyítékok felülvizsgálatát követően. Az EU-ban minden engedélyezett adalékanyag egy E-számmal ellátott azonosítót kap. Mind az E-szám, mind az adalékanyag használatának maximális szintjét az EU törvénybe foglalja.
Ha szeretne még többet megtudni, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik