Élet-Stílus

Fejest ugrottunk a pollenszezonba

pollen (pollen)
pollen (pollen)

A tavaszi szezon csúcsidőszakában vagyunk.

Országszerte egyszerre tíznél is több allergén van jelen a levegőben tüneteket okozó mennyiségben – figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a Facebook-oldalán.

Mint írták, a hét elején tovább erősödött a pollenterhelés. A fővárosban a legnagyobb terhelést még mindig a platán pollenszórása jelenti, virágporát nagyon magas koncentrációban regisztrálták. Magas szintet mértek a tölgy pollenjéből, közepes, tüneteket okozó mennyiségben monitorozták még a platán, a nyír, a fűz, a ciprus- és tiszafafélék, a bükk és a dió virágporát is. Alacsony, tüneteket nem okozó mennyiségben jelen voltak még a vadgesztenye, a kőris, a fenyőfélék, a juhar, a gyertyán, a nyár – valamint már a pázsitfűfélék pollenszemei is.

Az allergiások az orvosuk által javasolt gyógyszerek szedése mellett enyhíthetnek tüneteiken, ha ilyen időszakban a szokásosnál sűrűbben mosnak hajat, cserélnek ágyneműt (különösen párnahuzatot), gyakrabban porszívózzák lakásukat, cipőjüket naponta áttörlik. Érdemes elkerülni a ruhák szabadban szárítását, emellett nem tanácsos utazás közben lehúzni a gépjármű ablakát – tanácsolja az ÁNTSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik