Élet-Stílus

Szenzáció az Állatkertben!

vombat (vombat)
vombat (vombat)

Nem mindennapi szaporulat.

Óriási szenzációnak számító szaporulatnak örülhetnek a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatói, a vombatpárnak ugyanis kölyke született. Az állatkertekben rendkívül ritkán látható erszényes őshazáján kívül csak elvétve szaporodik, Európában eddig mindössze 10 ilyen esetet jegyeztek fel az elmúlt száz évben az állatkerti szakemberek.

Azt, hogy a budapesti nőstény, Molly erszényében egy kölyök fejlődik, már jó ideje tudják az állatkerti munkatársak, de természetesen nem kezdettől fogva. A vombatok ugyanis igyekeznek akkor elleni, amikor senki nem látja őket. Ennek megfelelően még sehol a világon nem sikerült magát az ellést alaposan megfigyelni. A vombatkölyök a télen született, és az elmúlt napokban már az erszényből is kikandikált.

Fotó: Kovács Attila / MTI

De még nem sikerült fényképen is megörökíteni a jövevényt. Ezért az Állatkert arra bíztatja a fotózás iránt érdeklődő látogatóit, hogy próbáljanak meg fényképet készíteni az időnként kikandikáló kölyökről, természetesen az állatok zavarása, villanófény használata nélkül. Aki a leghamarabb küld olyan képet a vombat@zoobudapest.com címre, amelyen a kölyök is elég jól látszik, állatkerti belépőjegyet kaphat.

Ma az egész világon mindössze 12 állatkertben láthatnak vombatokat azok, akik Ausztráliába nem jutnak el. A vombat nagyjából olyan ritka látványossága az állatkerteknek, mint az óriáspanda, hiszen utóbbit a Kínai Népköztársaság területén kívül ez idő szerint szintén 12 állatkertben mutatják csak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik