Élet-Stílus

Még mindig a fű a legnépszerűbb

marihuána (marihuána, )
marihuána (marihuána, )

A 16 éves fiatalok közül tízből kettő már kipróbált valamilyen kábítószert.

A Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentése szerint a fiatalok nagy része szerencsére csak a kipróbálásig jut, és egyszer, legfeljebb kétszer fogyasztottak tiltott szert – írja november 12-én megjelent számában a Metropol hírújság.

A jelentést készítő szakemberek figyelmeztetnek, a tavalyi adatok arra utalnak, hogy folyamatosan nő az – úgynevezett – dizájner drogokat fogyasztó fiatalok száma. Ettől függetlenül a kábítószerek kétes népszerűségi listáján továbbra is a marihuána áll az élen, ezt fogyasztják a legtöbben, de sokan esküsznek az alkohol és különféle gyógyszerek együttes fogyasztására is. A harmadik helyre meglepő módon az oldószerek belélegzése, a szipuzás került.

A cikk a tavalyi év egyik legfontosabb drogpolitikai fejleményeként említi azt, hogy a mefedron (az ötödik legnépszerűbb szer) és további 8 dizájner drog is tiltólistára került.

A jelentésre egyébként már most reagált az egyik civilszervezet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ): közleményükben nehezményezték, hogy a jelentésből idén töröltek több olyan mondatot is, melyek annak hátrányaira mutattak rá, hogy az országnak két éve nincs nemzeti drogstratégiája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik