Élet-Stílus

25 évesen belehalt a kanyaróba

infuzio(960x640)(2).jpg (infúzió, betegség, kórház, )
infuzio(960x640)(2).jpg (infúzió, betegség, kórház, )

Újra támadhatnak olyan rég elfelejtett betegségek, mint a kanyaró, a szamárköhögés és a rubeola.

A brit napilapok már közzétették annak a 25 éves férfinak a képeit, aki a múlt héten – április 18-án – halt bele egy elfeledettnek hitt betegségbe, a kanyaróba. Igen, a fiatal felnőttet egy olyan vírus vitte el, ami ellen van védőoltás, és amit úgy hittünk, már régen legyőztünk.

Csakhogy Nagy-Britanniában több évtized után újra járvány van: eddig 808 megbetegedést regisztráltak, a betegek közül pedig 77-en kórházban fekszenek. Magától értetődő a kérdés: hogyan ölhetnek, egyáltalán hogyan jelenhetnek meg újra azok a vírusok, melyek ellen hatékony védelemmel rendelkezünk?

A választ az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) kapjuk meg, amely az Európai Védőoltási Hét keretében az Országos Epidemiológiai Központ Oltópontjában tartott tájékoztatót.

Csak tankönyvből ismerik

Kiderült, ezek a ragályos vírusok, amelyekről a fiatalok alig-alig hallottak, és amelyeket ma már az orvosok is jóformán csak tankönyvből ismernek, csak az alkalomra várnak. Az alkalom pedig könnyen adódik, ha a lakosság nincs átoltva. Márpedig a brit lakosság nincs, a Londonban élő gyerekeknek közel fele.

Például kanyaró ellen sem, a szüleik pedig aggódhatnak a veszélyes, szövődményeket, szélsőséges esetben halált okozó vírus megjelenése miatt. Sokan mégsem oltatnak, és tartják magukat, mert hisznek azoknak az összeesküvés-elméleteknek, melyek arról szólnak, hogy a védőoltásokkal az emberiséget akarják elpusztítani.

Ez persze hülyeség, és a 25 éves fiatal halálát közlő hír alatt szülők százai kampányolnak a vakcinák mellett, elmondva, hogy gyermekeik a védőoltások mellett is teljesen egészségesek.

Eközben Magyarországon

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a magyar helyzet – szemben az uniós átlaggal – elég jó. Az átoltottsági arány több mint 98%-os, ami azt jelenti, járvány egyelőre nem fenyeget. Az orvosok 2001-ben regisztrálták az utolsó kanyarós megbetegedést, az azóta eltelt 12 évben pedig mindössze kilenc esetben mutatták ki a vírust, ezek közül öt személy külföldön fertőződött, négy pedig külföldi származású volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik