Élet-Stílus

Tovább élnek a gyerekeink a svédeknél?

Náluk a tavaly született lányok tizede és a fiúk 6 százaléka él majd száz évig.

Az, hogy mi lesz a 2012-ben született svéd lányokkal és fiúkkal, vagy hogy meddig élnek, alapvetően nem kellene, hogy érdekeljen bennünket, hiszen jó néhány országgal odébb vannak és még az éghajlatuk is más. (Hogy egyéb dolgokat már ne is említsünk.)

Az adataikat böngészve azonban adta magát a dolog, hogy körülnézzünk a magyar gyerekek házatáján is, ők vajon meddig élnek. A nagy kutatásban belebotlottunk egy 2013-as – jóslásnak is simán beillő – statisztikába, melyben arról írnak az ENSZ becsléseire hivatkozva, hogy Magyarországon a ma születő gyerekek közül minden negyedik megéli majd a századik születésnapját. Ez alapvetően jó hír, hiszen azt jelentené, hogy a magyar gyerekek mindent egybevetve tovább élnek majd, mint svéd társaik.

Nekünk azért vannak kételyeink. Még akkor is, ha a várható élettartam növekedése és a 100 évesek táborának bővülése úgy tűnik, világméretű trend. Az ENSZ adatai szerint 2050-re a ma világon élő mintegy 343 ezer száz évnél idősebb száma tízszeresére nőhet, és elérheti a 3,2 milliót.

Önöknek mi a véleménye? A gyerekeink valóban szívósabbak lennének, mint a környező országok gyerekei?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik