Élet-Stílus

Jobb anya lesz a Xanaxtól?

tabletta (pirula, kapszula)
tabletta (pirula, kapszula)

Ijesztően sok friss anyuka választja a pirulákat, hogy megküzdjenek a gyereknevelés okozta napi stresszel.

Ötből egy anyuka antidepresszánsokat és stresszoldókat szed gyermeke születése után, hogy könnyebben megbirkózzon a rátörő depresszióval és teljesítménykényszerrel – derül ki a rangos gyerekneveléssel foglalkozó lap, a Pediatrics cikkéből.

A szakemberek szerint a szülés után jelentkező idegesség, ami gyakran pánik- és dührohamok formájában jelentkezik, rosszabb, mint a szülés utáni depresszió. Míg az előbbi kezeléssel és a családtagok segítségével néhány hét, hónap alatt megszűnik, addig a heves érzelmi reakciók évekig, sőt évtizedekig elkísérhetik az édesanyát, és előjöhetnek, valahányszor veszélyes vagy fenyegető szituációban érzi gyermekét.

A Good Morning America című műsorban Anne-Marie Lindsay, egy gyógyszerfüggő édesanya elmondta, a Xanax nevű nyugtató segített neki abban, hogy jobb anya legyen. „Miután megszületett a fiam, folyamatosan pánikrohamoktól szenvedtem. A gyógyszert végül az orvosom írta fel, miután belátta, hogy enélkül állandóan kínzó gondolatok gyötörnek. Egy-egy ilyen roham alatt bezárkóztam a fürdőszobába, és csak kapkodtam a levegőt, miközben az járt a fejemben, mit csinálok, ha a gyerekem beteg lesz” – mesélte.

Nem Lindsay az egyetlen anya, aki gyógyszeres segítséget kért, sőt, ami azt illeti, az elmúlt években folyamatosan nő azoknak a friss édesanyáknak a száma, akik csak az erős nyugtatók és antidepresszánsok segítségével tudtak megszabadulni a rájuk nehezedő „tökéletes anyának kell lennem”-nyomástól. A szakemberek szerint a tablettaszedés ellenőrzött körülmények között akár megoldás is lehet, de csak rövid ideig és mindenképpen orvosi felügyelet mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik