Hiába fenségesek, úgy tűnik, a szívünk érdekében egyszer és mindenkorra le kell mondanunk a rendszeres steakvacsorákról, a jó kis szalonnázásokról és a vagdalt húsokról is. Legalábbis az amerikai tudósok szerint, akik a Nature Medicine magazinban mutatták be a vegyületet, ami valószínűleg hamarosan közutálatnak „örvend” majd.
Ez az anyag a karnitin, ami a bélbe kerülve egy halom eseményt indít be, például növeli a rossz koleszterin szintjét, valamint a szívbetegségek kockázatát is.
Az amerikai tudósok eredményeit egyébként igazolja az is, hogy nem ez az első olyan tanulmány, ami arra az eredményre jutott, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű vörös hús árt az egészségnek. Korábban Nagy-Britanniában is készítettek már erre vonatkozóan vizsgálatokat, szerintük az egészséges mennyiség 70 gramm naponta.
A vegyület bűnösségére utal az is, hogy a vörös hús koleszterin- és telítettzsír-tartalma alapvetően nem magas, így valami más váltja ki a fent említett hatásokat – mondta dr. Stanley Hazen a BBC-nek.