Élet-Stílus

Így kezelhető a szemszárazság

Szemcsepp (szemcsepp, )
Szemcsepp (szemcsepp, )

Kipirosodó, viszkető, irritált szemek, homályos látás: néhány tünet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A szemnek percenként többször is szüksége van arra, hogy „visszanedvesítsék”: ez nemcsak a kényelmünkhöz szükséges, de ahhoz is, hogy megfelelően láthassunk. Ezt a visszanedvesítő feladatot a könny látja el, amely egy optikai törőközeg. Ha a könnyfilm mennyisége csökken, vagy minősége megváltozik, akkor a szemgolyó felszínén mikroszkopikus méretű sérülések keletkezhetnek, amelyek egy idő után nemcsak kellemetlenséget okoznak, de viszketéssel, kipirosodással, gyulladással, emellett a látás romlásával is együtt járhatnak. Szárazszem-szindróma alakulhat ki, ha a nedvesítő rendszer működésében zavar következik be. Ennek oka lehet valamilyen belgyógyászati-immunológiai betegség, gyógyszerszedés mellékhatása, de okozhatják környezeti tényezők is, például a klimatizált, száraz levegő. A magasabb életkor, illetve a kontaktlencse-viselés is a leggyakoribb okok közé tartozik.

Olyan tevékenységek, melyeknél ritkábban pislogunk, vagy megerőltetjük a szemünket, szintén fokozhatják a panaszokat – ezek közé tartozik a hosszú ideig történő számítógépezés, a tévénézés, az olvasás vagy autóvezetés. A tünetek rosszabbá válhatnak szeles, poros időben, füstös helyiségekben, illetve olyan helyeken, ahol nagyon száraz a levegő.

Pár perc szünet

A szemszárazság kezelésének célja a szemfelszín nedvesen tartása és ezáltal a tünetek megszüntetése. A legfontosabb, legelső feladat megállapítani a nem megfelelő nedvesítés okát, és lehetőség szerint megszüntetni ezt. Ha a szem szárazságát valamilyen betegség okozza, akkor ennek kezelésével, karbantartásával általában megszűnik a szem szárazsága is, ha pedig a gyógyszerszedés miatt alakulnak ki a problémák, akkor egy másik készítményre való áttérés is javíthat az érintett állapotán.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: Szemszárazság: így kezelhető (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik